Email Pazarlamasına uygun bilmeniz gereken altın kurallarımıza devam ediyorum. Bir önceki yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
11- Html gönderimlerinizi akıllıca kullanın : Html Email’lerinizde sadece düz metin göndermeyin. İçeriğe etkileyici görseller ekleyerek okunma ve tıklanma oranlarınızı arttırın. Sadece düz metin göndermek kullanıcınızı rahatsız edebilir ve bir sonraki mailinizi beklide açmayacaktır. Bu nedenle büyük puntolar ile sadece text içerik göndererek kullanıcılarınızın ilgisini kaybetmeyin. Ayrıca Email’lerinizde java ve flash kullanmayın.
12- Html haricinde text içerik gönderimi önemlidir: Bazı kullanıcı serverları görsel içerikleri engelliyor veya desteklemiyor olabilir. Özellikle günümüzde html görsel içeriği desteklemeyen mobil kullanıcılar az sayıda olsa da bulunuyor. Bu nedenle text gönderimi yapmak önemlidir. Profesyonel platformlarda bu işlemi otomatik olarak gerçekleştirebilir hangi kullanıcı hangi içeriği kabul ediyor otomatik olarak belirleyebilirsiniz. Bu işlem sayesinde okunma oranlarınızı arttırabilirsiniz.
(text gönderimleri html kampanyanızın bir örneğinin ftp sunucusuna eklenmesi ile bir link elde edilir ve sadece bir mail başlığı ve link kullanıcıya email olarak gönderilir).
13- Emaillerinizin mobil – cep telefonu dostu olduğundan emin olun : Email kampanyalarınızın içeriğinin mobil cihazlarda kullanılabilir olduğundan emin olun. Son 6 aylık email okunma raporumuza göre mobil cihazlarda okunma oranları hızla yükselmekte. Bu nedenle gerçek gönderim öncesi testlerinize mobil cihazları da dahil etmelisiniz.
14- Spami tetikleyen kelimelerin kullanımından kaçının: Email konu satırında spami tetikleyebilecek kelimelerden kaçının. Okunma oranlarını arttırmak için kullanılan yanıltıcı başlıklar yüzünden spam olarak işaretlenebilir. Bir sonraki emailinize kullanıcının tepkisiz kalmasına sebebiyet verebilirsiniz. Spami tetikleyen kelime listesine buradan ulaşabilirsiniz.
15- Gerçek gönderim öncesi içeriğinizi mutlaka test edin: Tüm içeriğinizi hazırladıktan sonra mutlaka test etmelisiniz. Hotmail’de düzgün görünen bir içerik Gmail’de çok farklı görünebilir. Bu nedenle testlerinize en çok kullanılan ESP (Servis sağlayıcılar) dahil edin. Zira herkes hata yapabilir. Örneğin New York Times çok yüksek volume sahip bir listeye içeriği test etmeden gönderim yapmış ve yaptığı hatayı kullanıcı geri bildirimleri sonucunda fark edebilmişti. Bunun marka açısından olumsuz yönlerini göz ardı etmemelisiniz. Test emaillerinde; imla hataları, link bağlantıları, gönderim yapılan hedef grubunuzu dikkatlice kontrol etmelisiniz.