Smtp Server Sakıncaları
Genelde e-ticaret siteleri transactional emailleri için smtp server kullanma eğilimindedirler. Transactional emaillere şifremi unuttum, hoşgeldiniz, siparişiniz onaylandı gibi gönderileri örnek verebiliriz.
Smtp server kullanımı outllook kullanımına benzetilebilir, kodun içine serverın outgoing ve incoming ayarlarını girmek sureti ile kullanıma başlayabilirsiniz. Genelde ucuz ve kolay olması sebebi ile yurtdışı menşeyli serverlar kullanırlar. Bu serverlar genelde Hollanda, Rusya, Çin ve Hirvastistan gibi ülkelerde bulunurlar.
Buradaki en büyük sakınca ilk üyeliğini gerçekleştiren üyenin doğruluğunu takip edememeleridir. Yani kullanıcı, sitede sörf yapabilmek için asdkeke@hotmail.com gibi bir adres ile üye olur, eğer site double opt-in gerektirmeyen bir yapıdaysa direk siteye giriş yapar.
Site sahibi, üye bir ürün satın almadan kaç aktif üyesi var anlayamaz. Ölçümleyemezseniz hedefleyemezsiniz. Kaç aktif üyeniz olduğunu bilmeden satış yapmaya çalışmak, benzininizin ne kadar olduğunu bilmeden karaya ulaşmaya çalışmaya benzer. Tüm hedefleriniz şaşacak, yapacağınız tüm hesaplar yanlış olacaktır. Yanlış bir rakam ile doğru sonuca ulaşmanız imkansızdır.
Bir diğer sakınca ise kendi domain ve IP adresiniz üzerinden gönderdiğiniz emaillerde oluşacak bir sıkıntı, tüm site ve iç email trafiğinizi etkileyecek olmasıdır. Black listlere yani kara listelere girmiş IP adresinizde sizi de etkileyecektir.
Ayrıca SMTP serverların bir çoğunda günlük gönderi limitleri bulunmaktadır. Bu limitler aşıldığında hizmet durmaktadır.
Revotas transactional emailleri 2 şekilde çözmektedir. Bir tanesi platform içinde hazırlanan şablonların tetiklenmesi ile gönderilen transactional emailler, diğeri ise site sahibinin tetiklemesi vetüm içeriği Revotas platformuna göndermesi ile gerçekleşen transactional emailler. Bunların tümü otomatik yapılır.
Bunun sonucunda site sahibi tüm transactional emailerin raporunu alabilmekte ve stratejilerini buna göre belirleyebilmektedir. Bu raporlarda veritabanındaki üyelerin transactional email kırılımını görebilir(kaç kişi/kimler şifre emaili, kaç kişi/kimler sipariş emailleri istemiş , kimler sipariş onaylandı emailini okumuş …vs) ve en önemlisi de double OPT-IN’e gerek kalmadan aktif ve gerçek üyeleri belirleyebilirsiniz.
Email marketing, email pazarlaması değil, email ile pazarlamadır. Bu pazarlama kanalında ölçümlemeniz, analiz etmeniz ve ona göre stratejilerinizi değiştirmeniz gerekir. Bunu yaparken işin en başından ölçümlemeye başlamalısınız yoksa yanlış sonuçlara ulaşmanız içten bile değildir.