Geçen hafta yayınlanmış olan yazımın devamında ise emaili pazarlama planınızda oluştururken diğer dikkat edilmesi gereken unsurları da paylaşıyor olacağım. Dikkat edilmesi gereken diğer unsurları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
3.) Hedeflerinizi Sıralayın:
Önceden belirlemiş olduğunuz hedeflere bakarak pazarlama planınızın ne kadar başarılı olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Hedefler değişebilir, ilk yıl sadece müşteri kazanımına ve klik oranını artırmayı hedefleyebilirsiniz. İkinci yıl ise amacınızı online satış ve tekrardan kullanıcılarınızı satışa odaklamak için ne gibi havuçlar koyabileceğinizi düşünerek hedeflerinizi değiştirebilirsiniz. Eğer aklınızda hala daha bir fikir oluşmadıysa ilk olarak amacınızı, ulaşmak istediğiniz hedefi ve bu hedefinizi nasıl ölçümleyeceğinizi yazarak başlayabilirsiniz.
4.) Ne sıklıkla gönderim yapacağınızı belirleyin:
Her ay mutlaka kullanıcılarınıza ilgilerini çekecek bir içerik gönderin. Söyleyecek gerçekten yararlı bir bilginiz yoksa bir ay atlayıp, sonraki ay hem sizi unutmamaları, hem de sizi spam klasörüne taşımamaları için gönderiminizi yapın. Bu hedefler doğrultusunda, belirli ürün veya hizmet sunacağınız kampanya içeriğinin sıklığını ve zamanlamasını iyi ayarlamanız gerekmektedir. Ürün veya hizmetlerinizle ilgili o haftaya özel indirimler yapmak istiyorsanız, her hafta kampanyanızı göndererek Cuma akşamı biteceğini belirtip bir zaman verebilirsiniz. Bu şekilde özel indirimler sağlayarak kullanıcıların alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.
5.) İş Programı Oluşturma:
Önceki yazımda da belirttiğim ilk iki maddeyi ve üstteki maddeleri uygulamaya başladığınızda zaten e-mail ile iletişimi çok iyi ve verimli bir şekilde yapıyorsunuz demektir. Yapmanız gereken tek şey; gönderilecek olan e-bültenlerinizde ne gibi ürün veya hizmetten bahsedeceğinizi planlamak ve gönderilecek kampanya planlarınızı doğru ve zamanında da gönderilmesi için takviminize eklemek. Örneğin; 1. Gün: Gönderilecek bültenlerdeki içerik hakkında fikirlerinizi ve bu konuya uygun resimleri not edebilirsiniz. 2. Gün: Gönderilecek olan her içeriğin ne hakkında olacağını düşünüp, bununla ilgili resimleri bir dosyada toplayabilirsiniz. 3. Gün: E-mail kampanyalarınızı sağlıklı olarak yürütebileceğiniz bir altyapının olması çok önemli. Bu altyapıda kampanyalarınızın son halini oluşturarak yazım hataları veya vermek istediğiniz mesajla ilgili bütün detayları bu altyapıdan değiştirebilirsiniz. İstediğiniz gibi bir içeriğe sahip olduğunuzu düşünerek önceden oluşturmuş olduğunuz gruba test e-maili atabilirsiniz. Bu sayede de içeriğinizde bütün hataları görebilirsiniz. 4. Gün: Aklınızda soru işareti kalmadan kampanyalarınızı rahatlıkla gönderimini yapabilirsiniz.
Bu maddeleri oluşturduktan sonra e-mail pazarlama planı için ne kadar süreye ihtiyacınız olduğunu ve nasıl bülten oluşturabileceğinize dair bütün adımları artık biliyorsunuz.