Email marketing yapmaya karar verdiniz, bir ESP ile anlaştınız ve hesabınıza bir ip adresi tanımlandı. Yeni bir kampanya yaratıyorsunuz ve saatte 50.000 olmak üzere kampanyanızı başlatıyorsunuz. Ertesi gün raporlarınızı kontrol ediyorsunuz ve hiç hoş olmayan bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Kampanyanızın neredeyse tamamı bounce olmuş. (ulaştırılamamış)
IP adresinizin itibarı ulaştırılabilirlikte ki en önemli unsurlardan biridir. Yeni taze bir IP adresinin reputation değeri yoktur bu yüzden ilk gönderimleri yaparken çok dikkatli olmalısınız. Olabildiğince yavaş ve gönderim aralığını uzun tutarak IP adresinizi ısıtmalısınız.
Yukarıda ki duruma bir ISP’nin gözünden bakacak olursak; daha önce hiç gönderim yapmamış olan bu IP adresi, saatte 50.000 email adresi göndermeye çalışıyor, tipik bir spamci davranışı. Böyle bir durumda da ISP’ler ya IP adresinizi geçici olarak blokluyor ya da yeni iplerden gelen gönderim miktarlarını limitliyor. ISP’ler şuan her yeni gelen IP için sizi kontrol altında tutuyor ve ne zaman ki güvenilir bir gönderici olduğunuzu ispatlıyorsunuz, o zaman sahasında gezmenize izin veriyor.
Böyle bir durumla karşılaşmamak için IP adresinizi ısıtmanız gerekiyor. Bu ısıtma süreci haftalar ve ya daha fazla zaman alabilmektedir. Yapacağınız ilk gönderimi çok yavaş göndermelisiniz. Gönderim miktarı ile ilgili net bir rakam olmasa da best practiceleri uygulayabilirsiniz.Uygulayabileceğiniz metodlardan biri; kendinize bir başlangıç rakamı belirtin. Örneğin günde 1.000 gönderim olmak üzere kampanyanızı başlatın. IP adresiniz bir skor aldığında, gönderimi iki katına çıkarın ve bu şekilde tekrar edin. IP adresinizin skoru yavaş yavaş olsa da zamanla çok yüksek seviyelere çıkacaktır ve daha sonra gönderim limitinizi kaldırabilirsiniz.
Merhaba Zafer.
Eline sağlık çok aydınlatıcı bir yazı.
Merak ettiğim birşey var.
IP skoru bir yerde yayınlanıyor mu yoksa bounce rate’ler ile tahmin edilen birşey mi?
İyi çalışmalar
Merhaba Çoşkun,
IP adresini biliyorsan senderscore.org ve senderbase.org adreslerinden sorgulatıp IP’nin skor’unu görebilirsin. Sadece skoru değil, email volume, kullanıcı şikayet oranları gibi ek bilgileri de görebilirsin.
Teşekkürler.