Spam Filtreleri, sunucuya gelen emailleri bir süzgeçten geçirerek, istenilmeyen emailleri tespit eden ve kullanıcının gelen kutusuna (inbox) düşmesine engel olan programlardır.
Emaillerin tahmini olarak %20 den fazlası, spam filtrelerine takıldığı için yok oluyor. Sadece spam yapanlar değil, izinli email marketing yapanların da çoğu emailleri spam filtrelerine takılabilmektedir. Spam filtrelerine takılıp emaillerinizin yok olmaması için, spam filtrelerinin nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor.
Emailleriniz Spam filtrelerinde bir çok kural ve kriterlere göre değerlendirilir. Her bir kural spam filtresi tarafından belirlenmiş olan belli puana sahiptir. Başlangıçta sıfır olan puanınız spam filtrelerinin kurallarına uyan her hangi bir eşleşme görüldüğünde bu puan toplam puanınıza eklenir.
Örnek olarak spam filtreleri email içeriğinizde ve başlıklar da “Bedava”, “Ücretsiz” gibi kelimelerin olup olmadığını kontrol ederler. Emailinizde bu kelimeleri gördükleri her seferinde bir puan atarlar. Bütün kuralların kontrolünden sonra toplam bir “Spam Score” puanına sahip olursunuz ve bu skor, spam filtresi tarafından tanımlanmış limit puan dan fazla ise istenmeyen (junk) klasörüne gönderilirsiniz ve ya alıcıya hiç ulaşamazsınız.
Limit puan, kurallar ve kurallara verilen puanlar her spam filtresinde değişiklik göstermektedir. Ne kadar yüksek skor alırsanız, junk klasörüne düşme ihtimaliniz artar.
Bir sonra ki yazımda bu kuralların neler olduğunu ve spam skorunuzu nasıl kontrol edebileceğinizden bahsedeceğim.